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Section 553.791

Question:

Can an Architect or an Engineer perform Florida Building Code inspections services as described in FS
468.603(5) and (8) inspections and/or plan reviews as a duly authorized representative of a private provider and
its firm without having to be licensed under FS 468?

Answer:

Yes, as long as they are licensed under 471 or 481.

On 12/08/2020 at 9:46 AM

Commentary:

With that said, Florida Statute 553 says the private provider may not inspect or review projects they designed.
However, here's the tricky part. Section 107.6 of the FBC allows the BO to accept plan review and/or inspections
by a registered architect or engineer and it doesn't say they can't be the architect or engineer of record.

Notice:
The Building Officials Association of Florida, in cooperation with the Florida Building Commission, the Florida
Department of Business & Professional Regulation, ICC, and industry and professional experts offer this
interpretation of the Florida Building Code in the interest of consistency in their application statewide. This
interpretation is informal, non-binding and subject to acceptance and approval by the local building official.


