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Section 607.1.1

Question:

Due to the precise temperature control of a tankless water heater with ASSE 1082 compliance, does the code
now allow compliant and tested tankless heaters to be used as tempering devices without an additional 1017
mixing valve ?

Answer:

No, not at this time. Neither the current 6th Edition nor the upcoming 7th Edition of the Florida Building Code
references ASSE 1082.

On 10/26/2020 at 8:00 AM

Commentary:

The ASSE 1082-2018 standard – Performance Requirements for Water Heaters used as Temperature Limiting
Devices, is one of three new water heater standards (along with ASSE 1082 and ASSE 1085) that regulate the
outlet temperature of the water heater. The recently published 2021 International Plumbing Code, which will
serve as the basis of the 8th Edition of the FBC-Plumbing, does recognize this new standard and will permit
water heaters complying with this standard to serve as a means of limiting water temperature in lieu of an ASSE
1017 thermostatic mixing valve.

In the meantime, the plumbing designer can always pursue AHJ approval under Alternate Means and Methods.

Notice:
The Building Officials Association of Florida, in cooperation with the Florida Building Commission, the Florida
Department of Business & Professional Regulation, ICC, and industry and professional experts offer this
interpretation of the Florida Building Code in the interest of consistency in their application statewide. This
interpretation is informal, non-binding and subject to acceptance and approval by the local building official.


