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Section 553.791 (6)

Question:

Private Provider paperwork indicates that plan review has been performed by the private provider and the forms
as required by the statute have been attached. Does the Building Department also perform a plan review?

The Private Provider paperwork indicated that they were doing Inspections.
After the PP informs the Building Department of scheduled inspections:
Does the Building Department perform the Inspections & Post the Results?

or

Does the PP Perform the Inspections & then Notify the Building Department of the results? Which they then
post.

Answer:

Thisisavery complex issue and the answer is"it depends’. Some AHJs perform 100% audit of the plan review
aswell astheinspections. It is purely up to the Building Official. The departments have numerous 30 day
windows in the statute. Y our experience could be any where from no audit to 100% audit. Typically, once afirm
has proven their work to the BO, they get "spot checked". Unfortunately, some of the private providers do not do
aproper job and the only way to ensure a safe and code compliant project is for the project to be audited. Please
see the attached commentary more in depth information.

On 09/28/2018 at 11:35 AM

Commentary:

Much of the following information is directly from the statutory wording to ensure accuracy.
Private Provider paperwork indicates that plan review has been performed by the private provider and the forms
as required by the statute have been attached.



Does the Building Department also perform aplan review?

A review by the Building Official is optional; however, “No more than 30 business days after receipt of a permit
application and the affidavit from the private provider required ..., the local building official shall issue the
requested permit or provide awritten notice to the permit applicant identifying the specific plan features that do
not comply with the applicable codes, as well as the specific code chapters and sections.”

The Private Provider paperwork indicated that they were doing Inspections. After the PP informs the Building
Department of scheduled inspections: Does the Building Department perform the Inspections & Post the
Results? or does the PP Perform the Inspections & then Notify the Building Department of the results? Which
they then post?

The Building Official may make inspections, but is not required to do so. Nevertheless, " A private provider
performing required inspections under F.S. 553.791 shall provide notice to the local building official of the date
and approximate time of any such inspection no later than the prior business day by 2 p.m. local time or by any
later time permitted by the local building officia in that jurisdiction.

Thelocal building official may visit the building site as often as necessary to verify that the private provider is
performing al required inspections.

A deficiency notice must be posted at the job site by the private provider, the duly authorized representative of
the private provider, or the building department whenever a noncomplying item related to the building code or
the permitted documentsis found.

Further, the private provider, before leaving the project site, shall post each completed inspection record,
indicating pass or fail, at the site and provide the record to the local building official within 2 business days."

There appears to be confusion and varying interpretations of the statute asto if the building department is
required, or permitted to perform aplan review.

Although not required, the Building Official may perform duplicative plan review and inspection (as noted
above).

Or would it be considered an audit of the review?

The definition of Audit isasfollows:. “Audit” means the process to confirm that the building code inspection
services have been performed by the private provider, including ensuring that the required affidavit for the plan
review has been properly completed and affixed to the permit documents and that the minimum mandatory
inspections required under the building code have been performed and properly recorded. The term does not
mean that the local building official is required to replicate the plan review or inspection being performed by the
private provider."

If they do not perform this function, can the plan review fee till be charged?

"It isthe intent of the Legidature that owners and contractors not be required to pay extra costs related to
building permitting requirements when hiring a private provider for plans review and building inspections. A
local jurisdiction must calculate the cost savings to the local enforcement agency, based on afee owner or
contractor hiring a private provider to perform plans reviews and building inspectionsin lieu of the local
building official, and reduce the permit fees accordingly."

Notice:
The Building Officials Association of Florida, in cooperation with the Florida Building Commission, the Florida



Department of Business & Professional Regulation, ICC, and industry and professional experts offer this
interpretation of the Florida Building Code in the interest of consistency in their application statewide. This
interpretation isinformal, non-binding and subject to acceptance and approval by the local building official.



