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Section 708.1.1

Question:

Is it the intent of Section 708.1.1 to require the entire roof of a single family home to be replaced when the
contractor proposes to replace the front portion (50%) only? Is it the intent of the code to allow for the front
portion to be considered a "section" as allowed by 708.1.1 when reroofing a structure? Is it the intent of the code
to have the entire roof replaced if proper documentation, including permits and inspections, for the rear portion
was performed, including mitigation requirements in 2004 (Under the 2001 Florida Building Code) authorized
by the city of the proposed work scope was completed?

Answer:

Question 1: Maybe, if the other portion of the roof already
meets the code, then No.

Question 2: Maybe, if it meets what is set out in section
708.1.1, be mindful, this section excludes hips and ridges.

Question 3: No, it is not the codes intent to require the
entire roof to be reroofed if it meets the code already,
refer to section 708.1.1

On 05/20/2016 at 8:36 AM

Commentary:

It does sound like the front portion of the roof is a
"section" as defined in the Florida Building Code. But, the
code does not say that the entire roof must be replaced, it
says that the entire roof must be constructed to current
code. It is possible that the sheathing is nailed off to
todays code and the roofing material is installed to todays
code but someone needs to do their homework and prove it. If
it can not be proven, then, the entire roof must be replaced



if more than 50% of the roof is done. If the front section
meets the definition of ROOF SECTION, the answer is maybe. A
separating or division of a roof area by existing expansion
joints, parapet walls, flashing (excluding valley),
difference of elevation (excluding hips and ridges), roof
type or legal description; not including the roof area
required for a proper tie-off with an existing system.
The code section in the FBC-Existing Building seems to be
clear. If the FBC-Residential chapter 9 is consulted, there
are many references to "single family residential structures
permitted subject to the Florida Building Code are not
required to comply with this section". If, in fact, the rear
section was permitted in 2004 as the suggested, there may be
some wiggle room in the interpretation that would allow the
uncompleted section to be re-roofed without needing to
comply to section FBC-Existing Building section 708. The
inference would be that the section that was re-roofed would
be assumed to comply with the FBC in effect at the time and
therefore not need to be re-re-roofed.

Notice:
The Building Officials Association of Florida, in cooperation with the Florida Building Commission, the Florida
Department of Business & Professional Regulation, ICC, and industry and professional experts offer this
interpretation of the Florida Building Code in the interest of consistency in their application statewide. This
interpretation is informal, non-binding and subject to acceptance and approval by the local building official.


