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Section 905.4

Question:

1. Is it the intent that in the Exception to sub-paragraph 2 that the term &#65533;floor areas adjacent to a
horizontal exit&#65533; refer to the areas on the side of the horizontal exit where all spaces can be reached with
a 100&#65533; hose and 30&#65533; hose stream from an exit stairway hose connection. 2. Is it the intent that
the Exception apply if all spaces in a floor area can be reached by a hose connection adjacent to the other side of
the of a horizontal exit? 3. Is it the intent that the distance between the exit stairway hose connection and the
stairway door be subtracted from the 100&#65533; of hose allowed in the Exception?

Answer

[1] No. The provision applies solely to floor areas adjacent
to the horizontal exit. I don't really understand what the
term "all" in the question means. Adjacent is defined as
"lying near, close, or contiguous; adjoining; neighboring". A
space on the same floor as the horizontal exit may not be
adjacent to the horizontal exit. [2] No. See answer to one. We
are not talking about all areas on the floor, but floor areas
adjacent to the horizontal exit. [3] No. You have 100 feet of
hose from the connection and the 30 feet allowed for the hose
stream to contend with. Item 1 of the Section requires the
hose connection to be located at an intermediate floor level
landing between floors.

Commentary:

NOTE: additional hose connections may be required under the
provisions of sub paragraph 6 of the Section.

Notice:
The Building Officials Association of Florida, in cooperation with the Florida Building Commission, the Florida
Department of Business & Professional Regulation, ICC, and industry and professional experts offer this



interpretation of the Florida Building Code in the interest of consistency in their application statewide. This
interpretation is informal, non-binding and subject to acceptance and approval by the local building official.


