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Section 1016

Question:

Is it the intent of the FBC 2010 section 1016.2 Exterior egress balcony increase to permit the travel distance on
an exterior egress balcony serving a two story E occupancy, protected with a fully automated sprinkler system to
be increased beyond the limits of 200&#65533; indicated in Table 1016.1 to the closest riser of an open exterior
exit stairway as defined by definition and allowed by FBC 2010 section 1016.1 Exception 2?

Answer

While Exceptions 1 and 2 do not seem to apply to this
case, section 1016.1 states the maximum length of exit
access travel is to, among other elements, an exterior
exit stairway, not to the exit discharge. Travel distance
is always measured to the entrance to an exit and that is
what Section 1016.1 requires. Section 1016.1 contemplates
the exterior stair as an exit, not an exit access.

While not enclosed, there are a number of other provisions
of the code addressing exterior stairs as exits and egress
balconies. There are requirements for fire rated separation
from the interior of the building, including opening
protection; the the protection of openings within 10 feet of
the stair;for the percentage of openness on one side; and a
requirement for the arrangement to be such as to restrict
the accumulation of smoke.

In this case, The exit access travel distance of Table
1016.1 is 200 feet. However, Section 1016.2 specifically
permits an increase of up to an additional 100 feet when
using an egress balcony, provided the egress balcony is
constructed in accordance with Section 1019. We are not
provided with those details, but if the construction



complies with Section 1019, the distance to the exterior
stair, not the exit discharge, is permitted to be 300 feet.

Commentary:

For additional clarity, here's a section of the FFPC that is
a bit clearer on the subject matter. The second portion is
commentary from the NFPA 101 Handbook.

7.6.3 Where any part of an exterior exit is within 10
ft(3050 mm) of horizontal distance of any unprotected
building opening, as permitted by 7.2.2.6.3 for outside
stairs, the travel distance to the exit shall include the
length of travel to the finished ground level.
The intent of 7.6.3 is to clarify that, if the exterior
stair is exposed to unprotected building openings within
10ft (3050 mm) horizontal distance, it is not considered an
exit but is considered exit access; the travel
distance,therefore, includes the measurement along the
stair. The concept is illustrated in Exhibit 7.101. The
openings in the wall that separates the rooms from the exit
access balcony are not required to be fire rated in
accordance with 7.5.3.3 (see the commentary that follows
7.5.3.3). Exterior Stair 1 is less than 10 ft (3050 mm) from
the unprotected building openings (dimension d1). It cannot
be considered an exit stair but, rather, an exit access
stair in accordance with 7.6.3. The travel distance from
point x must be measured to the bottom of the stair.
Exterior Stair 2 is positioned 10 ft (3050 mm) from the
unprotected building openings (dimension d2). It can be
considered an exit in accordance with 7.6.3. The travel
distance from point y needs to be measured only to the
point on the stair landing that is 10 ft (3050 mm) from the
unprotected exterior wall.
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