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Section 405.3.1

Question:

Is it the intent of Florida Building Code - Plumbing Section 405.3.1 that a minimum 30" x 60" toilet stall allows
for clearance from the edge of the toilet to the inswinging door? Figure 405.3.1 does not indicate a door swing.
Would a 30" x 48" deep toilet stall that has a minimum of 21" clearance from the edge of the toilet to the inside
of an outswinging toilet partition door meet the same intent? Technically this meets the requirement of providing
the minimum 21" clearance in front of the water closet to any wall,fixture or door.

Answer:

Yes, Florida Building Code - Plumbing Section 405.3.1
requires that a 21" clearance is provided from the front of
the toilet to the closed door regardless of door swing. No,
a 30" X 48" stall would not meet the minimum 30" x 60" size
required by this section. The minimum size stall for a
non-accessible water closet is 30" X 60". The door can swing
in or out and the clearance for the front side of the toilet
is measured with the door
closed.

On 05/09/2010 at 9:11 PM

Commentary:

Regarding the options listed in the questioner's comment
section, options 1 & 2 would not meet minimum code
requirements. Option 1 is too small, option 2 is a violation
of Section 310.4, door required. Option 3 would be viable as
long as minimum fixtures requirements are met.

Notice:
The Building Officials Association of Florida, in cooperation with the Florida Building Commission, the Florida



Department of Business & Professional Regulation, ICC, and industry and professional experts offer this
interpretation of the Florida Building Code in the interest of consistency in their application statewide. This
interpretation is informal, non-binding and subject to acceptance and approval by the local building official.


