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Section 423.8.1.2

Question:

Isit the intent of Florida Building Code - Building Section 423.8.1.2 to classify classrooms for 7th and 8th grade
students located on the campus of a community college as a business or assembly occupancy?

Answer:

Neither. A community collegeis classified as a Business
occupancy per Florida Building Code - Building Section
304.1. Florida Building Code - Building Section 305.1 states
that an Educational, Group E occupancy includes, among
others, the use of a building or structure, or a portion

thereof, by six or more persons at any one time for
educational purposes through the 12th grade. The use of any
portion of a community college building by students below
the 12th grade would be considered a change of occupancy.
Further, the Exception under Florida Building Code -
Existing Building Section 101.2 states that " For the purpose
of public educational facilities and state licensed

facilities, see Chapter 4, Special Occupancy, of the Florida
Building Code, Building" and as such, the use must

comply with the requirements of FBC - Building Section 423
and the State Requirements for Educational Facilities,
(SREF) per Florida State Statute 1013.
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Commentary:

In addition to the change of occupancy, consider that the
conversion of aportion of acommunity college building to

an Educational occupancy would most likely result in a mixed
occupancy building. FBC - Building Section 508 requiresfire



separation between the educational and business occupancies
or requires the entire building to be constructed as a
non-separated occupancy. See FBC - Building Sections
508..3.2 and 508.3.3 for additional information.

Notice:

The Building Officials Association of Florida, in cooperation with the Florida Building Commission, the Florida
Department of Business & Professional Regulation, ICC, and industry and professional experts offer this
interpretation of the Florida Building Code in the interest of consistency in their application statewide. This
interpretation is informal, non-binding and subject to acceptance and approval by the local building official.



