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Section 405.3.1

Question:

Is it the intent of Florida Building Code - Plumbing Section 405.3.1 to classify a shower curb as an obstruction
when considering the 15" clearance required from the center line of a water closet to an obstruction or does this
apply only to objects such as vanities, walls or tub and shower enclosures?

Answer:

Yes. A shower curb is indeed an obstruction, which would
affect both the standing and seated stance of the water
closet user. It may also affect wheelchair access to the
fixture.

On 05/09/2010 at 9:10 PM

Commentary:

None.

Notice:
The Building Officials Association of Florida, in cooperation with the Florida Building Commission, the Florida
Department of Business & Professional Regulation, ICC, and industry and professional experts offer this
interpretation of the Florida Building Code in the interest of consistency in their application statewide. This
interpretation is informal, non-binding and subject to acceptance and approval by the local building official.


