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Section 405.3.1

Question:

Is it the intent of Florida Building Code - Plumbing Section 405.3.1 not to permit the required 15" side clear
space, in a toilet compartment, to be encroached upon by a large commercial two roll paper holder?

Answer:

Yes. Florida Building Code - Plumbing Section 405.3.1
states, in part, that "A water closet, urinal, lavatory or
bidet shall not be set closer than 15 inches from its
center to any side wall, partition, vanity or other
obstruction...". As this section is written, a large
dispenser could be considered an obstruction depending on
several factors, such as the actual size of the dispenser
and the actual installation location.

On 09/19/2009 at 11:47 AM

Commentary:

If the toilet paper dispenser is located beyond the front
edge of the toilet bowl, use is not restricted and there is
no encroachment. The National Kitchen and Bath Association
suggests 8 to 12 inches beyond the front edge of the bowl.

Notice:
The Building Officials Association of Florida, in cooperation with the Florida Building Commission, the Florida
Department of Business & Professional Regulation, ICC, and industry and professional experts offer this
interpretation of the Florida Building Code in the interest of consistency in their application statewide. This
interpretation is informal, non-binding and subject to acceptance and approval by the local building official.


