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Section 606.2.1

Question:

Is it the intent of Florida Building Code - Mechanical Section 606.2.1 to require duct smoke detectors in supply
air systems with design capacity greater than 2,000 cfm, at installations such as a fan coil unit serving a single
room with a short run of supply duct that serves no other areas or spaces beyond the immediate location of the
fan coil unit?

Answer

Yes. Florida Building Code - Mechanical Section 606.2.1
requires duct smoke detectors in all supply air systems
with a design capacity greater than 2,000 cfm. Although the
section contains one exception permitting the use of area
smoke detectors, there is no exception to the smoke
detector requirement under the condition described in the
question.

Commentary:

An alternate materials and methods request may be made to
the building and fire official for an exception based on
the limited area covered by the system. As the requirement
for duct smoke detectors is contained in both the Florida
Building Code - Mechanical and NFPA 90A, the request may
require the approval of both the building code official and
the fire code offical.

Notice:
The Building Officials Association of Florida, in cooperation with the Florida Building Commission, the Florida
Department of Business & Professional Regulation, ICC, and industry and professional experts offer this
interpretation of the Florida Building Code in the interest of consistency in their application statewide. This
interpretation is informal, non-binding and subject to acceptance and approval by the local building official.


