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Section R305.1

Question:

Is it the intent of Florida Building Code - Residential section R305.1, Exception 4, to include the tank portion of
a water closet as an element of a "fixture" that requires a minimum 6'-8" ceiling height above it?

Answer

Yes. The minimum ceiling height must be provided over the
entire fixture. Florida Building Code - Residential section
R305.1, Exception # 4 states that "bathrooms shall have a
minimum ceiling height of 6' 8" over the fixture and at the
front clearance area for fixtures as shown in Figure 307.1".

Commentary:

Exception # 4 defines the required minimum ceiling height
over toilet, bath and shower fixtures. This exception
allows a sloped ceiling over toilet, bath or shower
fixtures provided the minimum ceiling height of 6' 8" is
maintained over the fixture and at the front clearance.

Notice:
The Building Officials Association of Florida, in cooperation with the Florida Building Commission, the Florida
Department of Business & Professional Regulation, ICC, and industry and professional experts offer this
interpretation of the Florida Building Code in the interest of consistency in their application statewide. This
interpretation is informal, non-binding and subject to acceptance and approval by the local building official.


