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Section 1009.10

Question:

Is it the intent of FBC 1009.10 to require railings on both sides of a set of steps that is not a means of egress
pathway with 4" risers and 12.5" treads with a total of 14 treads.

Answer

Yes. All stairs are required to meet the construction
provisions for means of egress as a matter of occupant
safety.

Commentary:

Florida Building Code - Building Chapter 10 is
titled "MEANS OF EGRESS" not "REQUIRED Means Of Egress".
All stairs are part of a means of egress, perhaps not the
MAIN means of egress but nevertheless a component of egress
from a specific area. Chapter 10 provides the only standard
in the building codes for designing and inspecting any set
of stairs whether the stairs are "required&#8221; or
just &#8220;convenience&#8221; stairs.

Notice:
The Building Officials Association of Florida, in cooperation with the Florida Building Commission, the Florida
Department of Business & Professional Regulation, ICC, and industry and professional experts offer this
interpretation of the Florida Building Code in the interest of consistency in their application statewide. This
interpretation is informal, non-binding and subject to acceptance and approval by the local building official.


