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Section 1009

Question:

Isit the intent of 1009.4 (or any related section)to provide for a minimum clear depth of landing in the direction
of travel at the top of a straight run of stair beyond the swing of the door that opens over the landing?

Answer:

No, this section does not state a minimum dimension for
the run (depth) of the landing. 1009.4, requires the
landing width be as wide as the required stair width. It
also saysthe landing in the direction of travel must be
equal to the width of the stair, but then goes on to say
that on a straight run the landing does not have to exceed
48" in the direction of the path of travel.

On 08/28/2008 at 9:26 AM

Commentary:

Also refer to Code Section 1008.1.5 Landings at doors.
Landings shall have awidth not less than the width of the
stairway or the door, whichever isthe greater. Doorsin

the fully open position shall not reduce a required
dimension by more than 7 inches (178 mm). When alanding
serves an occupant load of 50 or more, doors in any

position shall not reduce the landing to less than one-

half its required width. Landings shall have alength
measured in the direction of travel of not less than 44

inches (1118 mm). Exception: Landing length in the
direction of travel in Group R-3 as applicable in Section
101.2 and Group U and within individual units of Group R-2
as applicablein Section 101.2 , need not exceed 36 inches
(914 mm).



Notice:

The Building Officials Association of Florida, in cooperation with the Florida Building Commission, the Florida
Department of Business & Professional Regulation, ICC, and industry and professional experts offer this
interpretation of the Florida Building Code in the interest of consistency in their application statewide. This
interpretation is informal, non-binding and subject to acceptance and approval by the local building official.



