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Section 1016.4

Question:

Is it the intent of the referenced section to allow make- up air (in greater amounts than being exhausted) from
passing from a corridor under a hotel guest room door into the hotel guest room, from where it is transferred into
the toilet room under the toilet door, to make-up the toilet exhaust? Comment: Florida Building Code - Mech
Section 601.2 appears to be the same as FBC - Building, Section 1016.4, and appears to be the same as the
International Code - Mechanical, Section 601.2. The commentary for the IMC, Section 601.2 states, "The first
exception addresses the common practice of using air from the corridor as make- up air for small exhaust fans in
adjacent rooms. When the corridor is supplied directly with outdoor air at a rate greater than the exhaust rate,
positive pressure will be created in the corridor with respect to the adjoining rooms, and smoke would not be
drawn into the corridor". ASHRAE Intepretation IC-62- 1989-28 (April 26, 1998) supports this concept:
Question - Can outdoor air requirements for a hotel bathroom be met by exhausting the bathroom at rate of at
least 35 cfm with make-up air by transfer from the adjacent guestroom rather than direct supply of outside air to
the bathroom. Their Answer - Yes.

Answer:

No. FBC-Mechanical Section 1016.4 allows for make up air
to rooms that open directly to the corridor, not thru the
adjoining room to another room. There may be other
sections of the code that apply depending on occupany or
load.

On 06/10/2008 at 11:54 AM

Commentary:

From the Florida Building Code Commentary; "It is not the
intent of this section to prohibit the air movement
necessary for ventilation and space conditioning of exit
access corridors, but rather to prevent those spaces from
serving as conduits for the distribution of air to or the
collection of air from, adjacent spaces." In conclusion,



an air distribution system for a corridor can serve supply
and return only to the corridor itself, if an additonal
space is being served by the same air distribution system
it would have to have a direct ducted return and supply to
the unit.

Notice:
The Building Officials Association of Florida, in cooperation with the Florida Building Commission, the Florida
Department of Business & Professional Regulation, ICC, and industry and professional experts offer this
interpretation of the Florida Building Code in the interest of consistency in their application statewide. This
interpretation is informal, non-binding and subject to acceptance and approval by the local building official.


