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Section 1004.1.2

Question:

Can the Design Professional choose any Occupant Load Factor (OLF) for exercise rooms? Comment: We know
that we can go with 50 or 15 with equipment or without equipment respectively, but there is one more OLF for
exercise rooms of 50 which does not fall under any category. Design professional has 1 aerobic room adjacent to
a training room the way it was calculated will exceed 50 occupants requiring a 2nd exit access doorway, but if
aerobic room is calculated as the 1st exercise room OLF will not.

Answer:

This answer requires an explanation. Adding the 15 sq.
ft. for rooms without equipment was a change to bring the
Florida Building Code (FBC) into agreement with the
Florida Fire Prevention Code (FFPC). The FFPC sub-divides
exercise rooms into two categories: with or without
equipment. The base code (IBC) specifies an OLF of 50 sq.
ft. gross per person. The Florida Fire Prevention Code
specifies the same 50 sq. ft. gross with equipment and
then has a factor of 15 sq. ft. gross per occupant for
exercise rooms without equipment. (FFPC, NFPA 101,Table
7.3.1.2). A change could be made to the FBC to eliminate
the line stating "Excercise Rooms" and leave the following
two (2) lines stating "Exercise rooms with equipment"
and "Exercise rooms with out equipment" to make the
requirements clear. Hopefully, this will be a "glitch"
change proposal.

On 04/17/2008 at 6:08 PM

Commentary:

None



Notice:
The Building Officials Association of Florida, in cooperation with the Florida Building Commission, the Florida
Department of Business & Professional Regulation, ICC, and industry and professional experts offer this
interpretation of the Florida Building Code in the interest of consistency in their application statewide. This
interpretation is informal, non-binding and subject to acceptance and approval by the local building official.


