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Section 507.3

Question:

Introduction: When to draw the line between ?repair? and ?replacement? in reference to structural wall opening
protection along a multifamily residential building envelope (R-2). Repairs are defined in Chapter 2 of the
existing code as ?the patching, restoration and minor replacement of materials, elements, components,
equipment and/or fixtures for the purposes of maintaining such materials, elements, components, equipment
and/or fixtures in good or sound condition.? Repairs do not trigger upgrades to current standards. +When
replacement is necessary, any new exterior windows and doors must meet current windloading and missile
impact requirements. (See Section 507.3 of the 2004 Florida Existing Building Code and Chapter 16 of the
Florida Building Code). Question 1 Can one repair a damaged exterior window/ door by removing the entire
assembly without upgrading to a window/ door which meets current windloading and/or missile impact
requirements? Question 2 Does ?repair in-place? and ?remove, repair and reinstall? in the opening differ in terms
of what performance criteria will be enforced? Would both methods still allow use of the outdated criteria?
Question 3 Does the removal of a single window/ door from the exterior building frame for the purpose of repair
allow its reinstallation under the same requirements as the original construction (without regard to building code
upgrades or performance)? Some windows/ doors & frames have accelerated stress upon there removal and
further devalue the integrity to warrant repair. Question 4 Could multiple damaged window/ door units be
repaired (exclusive of in-place modifications) on a gross basis without triggering the requirements of the current
FBC statutes for multifamily R-2?

Answer:

An existing window may be removed, repaired and
reinstalled as a repair under the existing building code.
If a new and different window is installed it is clearly a
replacement and all new code provisions must be applied.

On 03/05/2008 at 1:20 PM

Commentary:

None



Notice:
The Building Officials Association of Florida, in cooperation with the Florida Building Commission, the Florida
Department of Business & Professional Regulation, ICC, and industry and professional experts offer this
interpretation of the Florida Building Code in the interest of consistency in their application statewide. This
interpretation is informal, non-binding and subject to acceptance and approval by the local building official.


