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Section 505

Question:

Is it the intent of the mechanical code to allow a residential ducted or non-ducted hood for a residential range in
a commercial building. Ex. an office break room. Comment: The mechanical code is not very clear on this use
and it occurs fairly frequently. I want to ensure we are applying an interpretation that is commonly acceptable.

Answer

No.

Commentary:

Exhaust to the outdoors is required unless natural or
mechanical ventilation is provided for the office break
room. Additionally, the Building Official would have to
evaluate the amount of cooking estimated to take place and
decide if a hood, and what type is necessary.

Further, 505 only applies to dwelling units according to
505.1. If the code official determines that commercial
cooking is not likely to take place at this location then
neither 506 nor 507 should apply. The only code section
left of any relevance is 917.1 which requires compliance
with manufacturer's installation instructions. One could
try to apply 507.2.3 but, then the situation would require
a type I hood which is probably overkill. If it's a gas
stove, then it's subject to FBC, Fuel Gas 623.1. If the
ventilation system is designed in accordance with ASHRAE
62.1-2004 rather than 403 (as allowed under 403.4),
exhaust is required. The Ventilation Rate Method (6.2.8)
requires exhaust in accordance with Table 6-4. This table
lists commercial kitchens with a rate of 0.7 CFM/sq ft and
kitchenettes with a rate of 0.3 CFM/sq ft. Also, Adendum H



modified this table to include residential kitchens with
an exhaust rate of 50/100 cfm with the lower to be
continuous and the higher being intermittent.

Notice:
The Building Officials Association of Florida, in cooperation with the Florida Building Commission, the Florida
Department of Business & Professional Regulation, ICC, and industry and professional experts offer this
interpretation of the Florida Building Code in the interest of consistency in their application statewide. This
interpretation is informal, non-binding and subject to acceptance and approval by the local building official.


