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Section 1016.1

Question:

Is it the intent of Table 1016.1 that the occupancy group classiciation is meant for the 'building' or for the
individual space? For instance I have a group B buidling which in turn has an assembly room which contains
more than 30 occupants - am I therefore required to provide a rated corridor simply for this assembly
occupancy? Comment: The IBC states that Group A occupcanices are exempt from reated corridors when the
building is equipped with an NFPA 13 system throughout. Even your Group E has an exception to allow smoke
partitions if sprinkled.

Answer:

Yes and/or no, depending upon additional information,
layout, and so on. Please refer to the attached commentary.

On 01/28/2008 at 9:11 AM

Commentary:

First, you need to determine if this is an assembly
occupancy or business, or mixed, and then separated, non-
separated or accessory before you can use table 1016.1. To
do this look at section 303.1 this defines assembly
occupancy. If the space is less than 750 sq ft and less
than 50 occupants it is not an assembly occupancy.

If you have a building classified as Business and have a
small conference room within that space that room has to
meet exiting criteria (# of exit access, travel within the
area, etc) however, the building, if meeting the
requirements, would not have to have the corridors serving
that room rated. However, if you have a building
classified as business and an area within the building
that is classified as assembly and there are corridors



within that assembly area, Yes. Because those corridors
are specific to that area, they would have to be rated.
right or wrong, layout is important

Further, the corridor shall be rated based on the
occupancy of the space or building depending partially on
the layout. Based on section 1004.9 for multiple
occupancies in the same building which reads: 1004.9
Multiple occupancies. Where a building contains two or
more occupancies, the means of egress requirements shall
apply to each portion of the building based on the
occupancy of that space. Where two or more occupancies
utilize portions of the same means of egress system, those
egress components shall meet the more stringent
requirements of all occupancies that are served. Corridors
serving at least the area of the assembly occupancy would
need to be rated to comply with Table 1016.1 and if both
occupancies share the same means of egress then it would
need to comply with the most stringent requirements which
would be the assembly occupancy requirements.

Notice:
The Building Officials Association of Florida, in cooperation with the Florida Building Commission, the Florida
Department of Business & Professional Regulation, ICC, and industry and professional experts offer this
interpretation of the Florida Building Code in the interest of consistency in their application statewide. This
interpretation is informal, non-binding and subject to acceptance and approval by the local building official.


