Florida
Informal Interpretation Report
Number 5442

Date November 20, 2007
Edition 2004

Section 503

Question:

Isit the intent of 503.1.3 to allow two buildings on the same lot, which meet the limitations of table 503 as
modified by sections 504 & 506, to be regulated as portions of one building under provisions of the code,
specifically regarding required plumbing fixtures? Comment: Two assembly buildings are proposed to be
located on the same lot with the aggregate plumbing fixture count satisfying table 403.1. A portion of one
structure's required fixture count is provided in the second structure. They are situated in the same community
center less than 500 feet apart as provided in 403.6.

Answer

No. The last sentence in FBC 503.1.3 states that code
provisions applicable to the aggregate building are
applicable to each building. The Authority Having
Jurisdiction (AHJ) may consider allowing the combination
of fixturesto satisfy the requirements of the Plumbing
Code, however it would most likely be based on other
factors such asif the route is accessable, protected from
the elements, and well identified.

Commentary:

Florida Building Code - Plumbing 403.6 states that
required facilities are to be provided IN structures and
tenant spaces, not more than one story above or below with
the path of travel not to exceed 500 ft. Further, itis

not the intent of section 503.1.3 of the building code to
have an effect on the provisions of the Plumbing Code.
Nothing indicates this could be construed to mean between
or in different buildings. Each building must meet the
required minimum fixture count based upon occupancy
classification and occupant load per FBC Plumbing Table
403.1, unless accepted by the Building Official (AHJ).



Notice:

The Building Officials Association of Florida, in cooperation with the Florida Building Commission, the Florida
Department of Business & Professional Regulation, ICC, and industry and professional experts offer this
interpretation of the Florida Building Code in the interest of consistency in their application statewide. This
interpretation is informal, non-binding and subject to acceptance and approval by the local building official.



