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Section 1009.11

Question:

Isit the intent of Exception 3 under 1009.11 to
suggest that single risersin awakway or patio
that are spaced 48 inches or more apart, can
create a succession of level changes, each being
exempt from handrails? To ask another way, how
far apart would one need to space single riser
level changesin awakway for them to be
considered as individual single level changes
exempt from handrail requirements (48 inches as
suggested by 1009.47).

Answer:

No. Section 1009.11 exception 3 exempts decks, patios and
walkways that have a SINGLE changein elevation and a
landing on each side of the elvation change from the
handrail requirements. A succession of elevation changes
would require a handrail.

On 07/19/2007 at 11:57 AM

Commentary:

The Exception is not intended to allow along stairway
with 48" treads without hand rails. The described
condition meets the definition of a stair and, where more
than one change in elevation occurs, the definition of a
stairway (FBCB s.1002.1). However, no mention is made
whether or not the changesin elevation (or stairway) are
part of ameans of egress. Please note, Section 1001.1
states: " ... the provisionsin the chapter control the
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design construction, and arrangement of means of egress
components required to provide an approved means of egress
from structures and portions thereof." (FBCB s.1001.1) If
the walkways and patios are not comprising part of the
means of egress, the Section may not apply. Keep in mind,
the exception is not intended as away to circumvent the
code by creating along stairway with 48" treads.

Notice:

The Building Officials Association of Florida, in cooperation with the Florida Building Commission, the Florida
Department of Business & Professional Regulation, ICC, and industry and professional experts offer this
interpretation of the Florida Building Code in the interest of consistency in their application statewide. This
interpretation isinformal, non-binding and subject to acceptance and approval by the local building official.



